Sunday, 28 October 2012

Manusia dengan Kepercayaan ..

Assalamualaikum .

Rasanya belum terlambat lagi rasanya untuk saya ucapkan Salam Eidul Adha buat semua umat yang beragama Islam . Selama beberapa harinie , makan daging lembu jew larh jawabnya . Jangan ada penyakit sudah . Hee . KOrang nak tau tak yang mata lembu sangat cantik bila ko tenung betul-betul . Tak caye ? Gi larh tenung mata dia . Hee :) . Raya haji pun nak abis dah . So warga kota sudah berangkat balik dan memunaikan tanggungjwab as student and pekerja . Me ? Staying at home bagai nak gilor . Bulan 11 nie I have job must to do . Ahaha . Betul kew aku berspekong nie ? Lantoklah . Cerita dekat kampung , Hurmm .. Best lepak dengan cousin . Kedua-dua belah keluarga . Ayah dengan ibu . Kat kampung hujan jew masa first raya . Tapi cuaca kampung always sejuk bila waktu malam + pagi . Nak bangun punya larh liat . Hoho . But if ayah yang kejut bangun memang sekali jew larh bangun takde nak menggeliat lagi kat katil . Well , my dad bekas askar . Of course kejut macam dalam kem :D . 

 Samsung Galaxy Y camera :) . Tak mampu nak beli dslr lagi . Hurmm . Tengah kumpul duet . Heee .
Farah Iwana with lil bother Irfan wafiy and Ain Najihah :)
Nak makan kfc time nie . Hoho .

Okay . Macam dah panjang sangat story aku nak cerita . Okay . Sambung balik pada topik asal :) .

Manusia dengan kepercayaan . Apa maksud percaya bagi korang ? Bagi aku percaya itu adalah amanah . Kita hidup nie dengan perkataan " Percaya " . Kita percaya ALLAH ada . Kita percaya Rasul dan Nabi ada . Kita percaya cinta itu ada .Kita percaya dengan orang itu sebab dia orang yg kita sayang . Bila kita kerja , kita percaya dengan pekerja dan boss kita . Kita percaya suatu hari nanti dunia ini akan kiamat . Hurmm . ALLAHUAKHBAR . Dan sebagainya .

Percaya itu jugak melibatkan perasaan . Sebab kalau kita tak percaya orang itu bermakna kita tak punya hati larh kan ? Hee :) . Bila kita diberi kepercayaan oleh manusia diluar sana , mulalah timbul masalah yang datang . Ada saja manusia yang ingin menjatuhkan orang lain . Yang penting , DOA itu sentiasa perlu diucapkan agar kita sentiasa dilindungi olehNYA :) . Tapi dalam hidup jugak berhati-hati bila mencari kawan . Jangan terlalu percaya dengan manusia yang kita baru kenal . Sebenarnya kita tahu orang itu tapi belum kenal orang itu . Sebab manusia boleh berubah sekelip mata . Contoh : Kita dah kenal orang itu berpuluh tahun dan percaya akan kebaikan dia , tiba-tiba dia bukanlah yang kita sangkakan so be careful bila nak kenal dengan orang . 

Tapi susah jugak bila kita ingin dapat "kepercayaan" orang lain . Kadang-kadang kita dah cuba sedaya upaya tapi manusia itu tidak nampak kepercayaan kita . Kadang-kadang ada jugak rasa ingin marah tapi marah itu adalah dari syaitonnirojim . Sebab syaitan suka yang buruk-buruk . Hanya mampu bersabar saja hati ini untuk kebaikan semua . Yang penting ALLAH itu Maha Mengetahui :)

Dan penutup bagi topik ini , biarlah ALLAH saja yang mengetahui niat baik dan buruk kita kerana ALLAH Maha Mengetahui . Janganlah letakkan manusia tempat yang ke atas . Biar apa yang kita lakukan dengan redha ALLAH bukan dimata manusia . Manusia ini ada perasaan . Dan manusia jugak boleh tumbang dengan hasutan syaiton . Akhir kata , Hidup kita bergantung pada ALLAH . Nak dapatkan "kepercayaan" oleh manusia memang payah tapi kalau hati kita ikhlas insyaALLAH manusia itu akan nampak dan lebih baik lagi jika ALLAH redha dengan apa yang kita lakukan :) . 

kBAi . Salam Ukhuwah dari saya ,
Nur Syahirah bt Mohamad Omor ,
Anak bekas askar  dan anak surirumahtangga ,
Sayang MF .

Kita percaya sebab kita sayang manusia itu .
Kan ? :')


menulis kerana ikhlas maka membaca jugak haruslah ikhlas

No comments: